zdroj: Growlight

Co budeme za pár let jíst? Podívejte se, jaká je budoucnost pěstování potravin

Trendy & tipyAktuality 3 min čtení

Polotovary, zázračné kaše ani amarouny nečekejte. Finalisté programu Future of Food, který vyhlásil Impact Hub, přicházejí s udržitelnými řešeními, jak dosáhnout soběstačnosti a snížení ekologické stopy při pěstování potravin.

Líbí se vám článek? Sdílejte ho:

Polotovary, zázračné kaše ani amarouny nečekejte. Finalisté programu Future of Food, který vyhlásil Impact Hub, přicházejí s udržitelnými řešeními, jak dosáhnout soběstačnosti a snížení ekologické stopy při pěstování potravin.

Související článek

Zemědělci budou proti nedostatku pracovníků na poli bojovat chytrými technologiemi

Podle českého agrotech startupu Agdata bude kvůli koronaviru letos v létě chybět v českém zemědělství až třetina sezonních pracovníků. Tíživá situace se může dotknout asi tisícovky velkých farem. Řešením je nahrazení lidských sil moderními technologiemi, chytrými senzory a telematikou. Farmáře teď brněnská Agdata zdarma zaškolí prostřednictvím online seminářů.

Future of Food je jeden z řady akceleračních programů, který organizuje Impact Hub. Je určený malým zemědělcům hospodařícím udržitelným způsobem, firmám, startupům a univerzitním projektům produkujícím udržitelné potraviny z České republiky. V programu pomáhají desítce vybraných účastníků zkušení mentoři posunout jejich podnikání na vyšší úroveň skrze cenné rady, řadu workshopů a pomoc při networkingu.

Mezi desítkou vybraných účastníků jsou i tři firmy, které se zabývají hydroponickým a aquaponickým pěstováním potravin. Co to znamená? Na hydroponických farmách se rostliny nepěstují v půdě, ale ve speciálním substrátu, kterému lidé hnojivy postupně dodávají potřebné živiny. Díky tomu je možné rostliny pěstovat po celý rok, rychleji a v konstantní kvalitě. Zároveň například ve formě takzvaných vertikálních farem umožňuje hydroponie pěstování plodin na relativně malé ploše.

Aquaponie je jednou z variant hydroponie. Při pěstování rostlin se však nepoužívá hnojivo. Živiny pro rostliny vznikají z trusu ryb žijících v nádrži, která slouží jako rezervoár. Znečištěná voda od ryb je čerpána přes biologický filtr k rostlinám, které zpracují dostupné živiny a voda se pročistí a vrací zpět k rybám.

Udržitelná budoucnost

Hydroponickému pěstování bylinek se věnuje firma Growlight. „S přicházející zimou se prodlužuje vzdálenost, kterou musí koření, listová zelenina, ale i všelijaké potravinové doplňky urazit z místa původu až k vám na talíř. Produkce vertikálních farem a interiérových zahrad nahradí neekologický dovoz kamiony a letadly,“ vysvětluje Jakub Fay z Growlightu výhody lokální hydroponické produkce a dodává, že právě v této době je důležité zajistit tělu dostatečný přísun vitamínů a čerstvých potravin.

Podobně to vidí i Martin Holec, zakladatel společnosti Farm to Space, která provozuje vertikální farmu v centru Brna. „Ukazujeme, že je možné pěstovat plodiny bez zbytečné chemie a s vyššími výnosy při využití moderních technologií. Naší výzvou je zajistit potravinovou udržitelnost na Zemi i v roce 2050 pro 11 miliard lidí v období klimatické změny a sucha,“ vysvětluje Holec. Farm to Space nyní nabízí mimo jiné restauracím živé mikrobylinky určené ke sklizni přímo v kuchyni. A do budoucna plánuje spolupracovat s Evropskou kosmickou agenturou na plně automatizovaném pěstování ve vesmíru s využitím aeroponie.

Související článek

Chytré zemědělské stroje by Česku přinesly osm miliard ročně

Automatický stroj místo obyčejného traktoristy? Firma CleverFarm spolu s Mendelovou univerzitou na Zemědělské akademii inovací ukázaly, kolik peněz jde ušetřit nebo naopak vydělat, když se na pole rozšíří moderní technologie.

I firmu Aquaponia, která se zabývá aquaponickým pěstováním plodin, pohání touha po ekologickém zemědělství. „Stále rostoucí populace má za následek drancování přírodních zdrojů, které jsou jen velmi těžce obnovitelné. Aquaponie je systém, který přebírá plně přírodní procesy a dá se umístit nedaleko koncového spotřebitele. Výhodou je lokálnost, šetření vodních zdrojů, větší produkce z m2 plochy. To vše bez použití pesticidů a hnojiv, výsledkem je pak čistý, zdravý produkt,“ vysvětluje Jan Dušek ze společnosti Aquaponia. Kromě plodin jsou u nich ke konzumaci ale určené i některé ryby. „Našemu celoročnímu chovu oblíbený sumeček africký a tilápie nilská,“ doplňuje Dušek.

Témata:
Líbí se vám článek? Sdílejte ho:
link odkaz
Reklama