Zdroj: Cyberdog

Kde protivný číšník nehrozí. Objevili jsme v Praze podnik, kde vás obslouží robot

Věci chytřetéma 4 min čtení

V tomhle baru si s číšníkem nepopovídáte. Ale na druhou stranu máte jistotu, že vás nenaštve a taky neošidí. Obsluhovat vás totiž bude robot. V Praze u stanice metra Nové Butovice se objevil podnik, který v člověku jdoucím kolem může zanechat pocit, že tady přistálo UFO. Ve skutečnosti je to bar a informační centrum za 21 milionů korun, jehož podobu má na svědomí výtvarník David Černý.

Líbí se vám článek? Sdílejte ho:

V tomhle baru si s číšníkem nepopovídáte. Ale na druhou stranu máte jistotu, že vás nenaštve a taky neošidí. Obsluhovat vás totiž bude robot. V Praze u stanice metra Nové Butovice se objevil podnik, který v člověku jdoucím kolem může zanechat pocit, že tady přistálo UFO. Ve skutečnosti je to bar a informační centrum za 21 milionů korun, jehož podobu má na svědomí výtvarník David Černý.

Související článek

Ondřej Veselý: Čech, který v Bruselu hlídá, aby nás umělá inteligence nezničila

Etika a umělá inteligence. Téma, které roky řeší vědci po celém světě. Stačí totiž překvapivě málo a roboti můžou změnit fungování světa tak, jak ho známe dnes. Jedním z odborníků na etiku a technologie je i Ondřej Veselý, jenž je členem skupiny Evropské komise, která posuzuje, jestli firmy vývojem technologií neohrožují lidskou společnost.

Podnik Cyberdog začal fungovat teprve nedávno. „Vinárna s futuristickým designem zahájila provoz na konci listopadu. Do té doby běžel zkušební provoz, kdy jsme samozřejmě museli odladit celkové fungování technologií. To se týkalo jak nastavení ruky, tak aby vybírala a nalévala přesně ta vína, která si zákazník objednává, ale také toho, aby bylo nalité víno posléze zkoordinováno s činností vozíků, jež občerstvení k zákazníkům přibližují,“ vysvětlil Radek Polák, mluvčí společnosti Trigema, která vznik podniku financovala.

Víno k zákazníkovi putuje pod stropem

V Cyberdogu dostanete vše možné, i jídlo, robot je ale přítomný proto, aby obsloužil všechny ty, kdo mají chuť na skleničku vína. Jde tedy vlastně jen o paži robota, která víno o objemu 1,25 dcl nalévá. Kolik přesně má nalít, pozná podle váhy. Robot tak nikdy nešidí, a pokud mu dojde víno v lahvi, sáhne po nové a nalije z ní. Zákazník má k dispozici šest druhů vín za 65 až 85 korun za skleničku. Ačkoliv jsou pohyby robota velmi rychlé, ve chvíli, kdy má manipulovat s nalitými skleničkami, stane se z něj ladný a opatrný barman, který si hlídá, aby nic nerozlil. Víno pak pokládá do vozíčku, který ho pod stropem doveze k zákazníkovi až ke stolu. Poté, co k němu sjede dolů, má dvacet sekund na to, aby si nápoj odebral. „Naším záměrem bylo ukázat typickou robotickou ruku, která se jinak používá v sériové výrobě. Vybrali jsme proto ruku od Kuka Robotics a doplnili ji pouze několika vlastními prvky, jako je například menší oko na uchycení předmětů,“ uvedl Radek Polák.

Robot je pro jistotu za ochrannou sítí

Restauraci a celý její vnitřní koncept navrhoval umělec David Černý. Hosté si objednávají prostřednictvím aplikace v mobilu a QR kódů, které září z podsvícených stolků. Stačí kód sejmout a posléze si vybrat. Stejně tak se dá i prostřednictvím platební karty zaplatit. Vše lze ale i postaru – prostým přivoláním lidské obsluhy.

Poměrně překvapivý je fakt, že robotická ruka za barem je uvězněna za speciální ochrannou sítí, protože během testovacího provozu robot „profackoval jednoho ukrajinského montéra“, jak sdělil na svém facebookovém profilu Václav Dejčmar, podnikatel, mecenáš a spolumajitel galerie DOX. Od ostrého startu restaurace ale k žádným problémům už nedošlo. „Drobné komplikace jsme od té doby zaznamenali, nejednalo se však o nic zásadního. Provoz běží bez vážnějších problémů,“ sdělil nám Radek Polák.

Související článek

10 robotů, které musíte mít doma! A nemusíte být fanoušek Star Wars

Vánoce na krku a s tím spojené každoroční dilema, jaký dárek je ten správný. Co si letos domů pořídit robota? Třeba takového, který ohlídá váš dům nebo byt. Nebo takového, který dětem vynahradí štěně, jehož pořízení se snažíte už pár let vyhnout. Stačí si jen sednout k počítači a zvolit si toho, který vaší rodině bude vyhovovat nejvíc. Našli jsme deset robotů, ze kterých má smysl vybírat.

V současné době se restaurace neobejde bez lidských zaměstnanců. Navíc se hledá další, který bude na restauraci dohlížet. „V Cyberdogu máme pravidelně dva zaměstnance, kteří se už naučili s robotem spolupracovat. Díky tomu vše funguje, jak je třeba. S technikou či úklidem pomáhají i další. Tento koncept je zajímavý nejen pro návštěvníky, ale i některé firmy. Některé z nich nás již oslovily, zda by se tento koncept mohl uplatnit i jinde než pouze u metra Nové Butovice. Tyto možnosti v současnosti zvažujeme,“ přiblížil Radek Polák.

Najdete je hlavně v Asii

V České republice jde o zcela unikátní projekt. Pouze na večírku společnosti Průša 3D, která se zabývá výrobou 3D tiskáren, nalévala drinky robotická ruka. Šlo ale pouze o jednorázový projekt. Ve světě se ovšem pomalu, ale jistě roboti v restauracích zabydlují, a to hlavně v Asii, kde se také roboti nejčastěji vyrábí. Restaurace s robotickou obsluhou najdeme například v Šanghaji, kde roboti zákazníky vítají, dají jim vybrat a potom objednané jídlo přivezou. Z tácu si ale musí jídlo odebrat sám host. Pokud zde robot cestou do někoho narazí, zdvořile ho požádá, aby mu uvolnil cestu.

Související článek

Jsou tady! První humanoidní roboti v Praze začali nahrazovat lidské zaměstnance

Prahu obsazují roboti. Narazit na ně můžete na čerpací stanici, letišti i na recepci hotelu. Jsou milí, nikdy nejsou unavení a protivní a rádi vám poslouží. Malí humanoidové pomalu začínají vytlačovat lidi. Zatím to platí pro recepční a hostesky. Kdo bude další?

V indickém Kójamputtúru roboti obsluhují podobným způsobem, navíc jsou ale výrazně žensky modelovaní. V nepálské restauraci obsluhuje robotka Ginger a v Japonsku majitelce podniku Nozomi Murata pomáhají robotické servírky poté, co kvůli vážnému onemocnění přestala ovládat nohy.

Nahradí nepříjemné číšníky?

Robotické číšníky vyrábí hned několik firem. Přijdou na sedmdesát až dvě stě tisíc korun. Záleží, co vše zvládnou. Roli hraje také jejich design. Životní cyklus těchto robotů je šest až deset let, což je činí pro majitele restaurací zajímavé. Z jednoho prostého důvodu – a tím je úspora peněz. Robotům se samozřejmě neplatí žádná mzda, žádné odvody na pojistné či daně. Kromě toho pracují non-stop a nikdy nejsou protivní. Zejména proto jsou pro lidské kolegy obrovskou konkurencí.

Témata:
Líbí se vám článek? Sdílejte ho:
link odkaz
Reklama